пятница, 5 сентября 2008 г.

діета

У всі часи були, є і будуть люди, які, дотримуючись релігійних звичаїв, слідують певному образу живлення, тобто постять. Останні ж через всілякі обставини (чи то віра не досить сильна, чи то здоров'я не дозволяє) не пріємлют подібний раціон. А багато хто з них навіть не замислюється над тим, що пост може дати не лише духовні сили і укріпити віру, а і за рахунок очищення організму значно поліпшити фізичний стан і самопочуття людини.

Декілька застережень і рад

Лечебное голоданиеПроте личити до поста необхідно з великою увагою і відповідальністю, інакше для непідготовленої людини голодування може закінчитися проявом або загостренням захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, привести до виснаження організму, стресу, психічного і нервового розладу, інфаркту, інсульту.
Жахливу помилку здійснює той, хто в проміжках між нападами обжерливості декілька днів дотримує жорсткий пост або голодує. Час поста і його тривалість необхідно планувати заздалегідь і добре до нього готуватися. За тиждень до запланованого голодування Мірсоветов рекомендує почати харчуватися виключно сирими овочами, фруктами і горіхами, а потім повністю очистити кишечник за допомогою проносного або клізми. Ця процедура допоможе уникнути появи газів в результаті розкладання залишків їжі.
Якщо є психологічний бар'єр або страх перед тривалим голодуванням, слід почати з короткого. Навіть короткочасний (24-вартовий, 36-вартовий або 48-вартовий) пост, що має регулярну періодичність один або двічі в тиждень, поліпшить самопочуття, підвищить життєвий тонус і укріпить організм в цілому.

Голодний пост

Отже, повний цикл голодного поста повинен включати три етапи: етап підготовки, власне пост, етап виходу з поста.
Если на одной воде держаться сложно, советуют пить воду с медом и лимоном, чтобы повысить энергетическую ценность потребляемой жидкостиЕтап підготовки
Це етап повинен тривати стільки, скільки ви плануєте постити. Якщо згідно з вашими планами голодування триватиме 36 годин, то починати готуватися до нього потрібно не менше ніж за 36 годин так, щоб закінчити цей етап до вечора (а з ранку почати голодування).
Оптимальний час для підготовки до переходу в режим голодного поста – це обід, меню для якого повинне включати лише сирі овочі і фрукти. У жодному випадку не слід їх змішувати з жирами будь-якого походження. У цей період пити можна все, окрім кавових і газованих напоїв. Від вечері доведеться відмовитися, а перед сном очистити кишечник.
Етап голодування
Як було вище вказано, починати цей етап бажано з ранку. Впродовж всього запланованого часу поста виключається будь-яка їжа, окрім води. При першому досвіді голодування це буде практично неможливо, і не виключено, що відчуватиметься слабкість і нездужання, а можливо навіть нудота і запаморочення. Якщо на одній воді триматися складно, Мірсоветов радить пити воду з медом і лимоном, аби підвищити енергетичну цінність споживаної рідини. Відчуття голоду це навряд чи утамує, зате заповнить недолік сил і енергії, а також додатково посприяє очищенню організму.
Етап виходу з поста
Тривалість цього етапу аналогічна тривалості етапу підготовки, має бути не менше часу поста.
Лечебное голодание Перша їда після закінчення голодування має бути мінімальною за об'ємом і складатися зі свіжих фруктів і ягід. Фрукти і ягоди можна замінити свіжовичавленим соком, розбавленим негазованою мінеральною або кип'яченою водою в пропорції 1:1.
Ферменти і пектини, що містяться у фруктовому і ягідному соках, здатні згортати розпушену слизисту масу, що утворилася в шлунку за період поста. Тому фрукти обов'язкові для очищення організму, включайте їх в свій раціон після кожного періоду голодування. Проте вибирати фрукти слід по сезону, коли вони містять максимальну кількість корисних і живильних речовин. Не стоїть взимку споживати полуницю, а влітку – гранати. Кількість фруктів і ягід має бути одночасне помірним і достатнім для утамовування голоду. Будь-які надлишки їжі утрудняють процес травлення і наводять до порушення обміну речовин. Продовжувати фруктову дієту слід такий же проміжок часу, скільки тривало ваше голодування, поступово включаючи в раціон свіжі овочі і горіхи. Після чого можна повертатися до звичного меню, не зловживаючи їжею.

Меню: як правильно його скласти

Лечебное голоданиеДля хорошого самопочуття і підтримки організму в хорошому фізичному стані при складанні меню необхідно пам'ятати одне просте правило: їжа повинна задовольняти фізіологічні потреби людини. Зрозуміло, що в різний час роки, в різній місцевості і для людей різних професій вхідні в їх меню блюда значно відрізнятимуться по складу і енергетичним властивостям.
Природно, що перед тим, як скласти меню на кожен день або вибрати для себе дієту, кожен з нас вивчає присвячену цьому питанню літературу або у кого-небудь консультується. Саме цей момент підготовки є найпідступнішим і частенько замість користі приносить збиток здоров'ю. Золоте неписане правило раціонального і повноцінного харчування: людина повинна не підкорятися дієті, а пристосовувати і удосконалювати свій раціон згідно з потребами свого організму. Природа дала людині щонайширший асортимент продуктів як рослинного, так і тваринного походження, які можуть взаємозамінювати і доповнювати один одного, – варто лише проявити трохи творчості і фантазія. Так, наприклад, якщо підібране вами меню містить продукт, який ви не любите, або у вас на нього алергія, або його у вас просто немає, заміните його іншим продуктом, наближеним по складу і живильним властивостям. Наприклад, замість картоплі можна використовувати ріпу, гарбуз, квасолю, а замість кропу – селеру, бадилля моркви або буряка.
Доцільніше використовувати не готові меню, пропоновані в літературі, а схеми живлення, згідно з якими складати всілякі меню на кожен день, варіюючи інгредієнти. Наприклад, під час підготовки до голодування і після нього можна дотримуватися такої схеми живлення: Для хорошего самочувствия и поддержания организма в хорошем физическом состоянии при составлении меню необходимо помнить одно простое правило: пища должна удовлетворять физиологические потребности человека
  • сніданок – будь-які фрукти і ягоди, сік;
  • обід – овочі і крохмальвмісна їжа (картопля, хліб);
  • вечеря – овочі і білкова їжа (сир, сир, горіхи, яйця).
Згідно з таким же принципом рекомендується складати щоденні меню для всієї сім'ї, враховуючи пору року.
Так само в період підготовки до поста і після нього слід повністю виключити з раціону смажені продукти. Допускається приготування їжі на пару і гасіння у власному соку не більше 15 хвилин.
Дуже важливим моментом в процесі їди є вживання рідини (чай, сік, вода). Рідина, що потрапляє в шлунок, знаходиться там близько десяти-п'ятнадцяти хвилин, після чого відносить з собою левову частку шлункового соку, виділеного для переварювання їжі. Тому між їдою і прийомом рідини слід робити невелику перерву хвилини на 30-40. Інакше порушується процес травлення, що спричиняє за собою виділення газів і замок.

Літнім людям і тим, хто має захворювання серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту, Мірсоветов рекомендує обережно личити не лише до голодування, а і до будь-якої дієти, що значно змінює ваш звичний раціон. В даному випадку буде необхідна не лише консультація лікарки, а і його строге спостереження за вашим станом під час поста і після нього.

Комментариев нет: